اصلیترین روش کنترل گریه کودکان در دندانپزشکی چیست ؟
بگو، نشان بده و انجام بده
یکی از مشخصههای اصلی متخصص دندانپزشکی کودکان کنترل رفتاری مناسبی است که میتواند برای کودک انجام دهد. اصلیترین و مهمترین روش کنترل رفتاری TELL SHOW DO است یعنی بگو، نشان بده و انجام بده. در این روش دندانپزشک کودکان برحسب ارتباطی که با کودک میگیرد و از رفتار و سلیقه کودک آگاهی پیدا میکند، و از گریه کودکان در دندانپزشکی جلوگیری میکند و برای هر کدوم از وسایل دندانپزشکی و روشهای درمان اصطلاحات کودکانهای را به کار میبرد تا کودک را با خود همراه کند.
به این صورت دندانپزشک میتواند اعتماد کودک را جلب کند و درمان موثری را برای کودک انجام دهد. در صورت عدم همکاری یا پایین بودن سن میتوان از روشهای آرامبخشی در دندانپزشکی کودکان و بیهوشی استفاده کرد. در این مقاله سعی کردیم در مورد رفتار متمایز کودکان هنگام مراجعه به دندانپزشکی صحبت کنیم با ما همراه باشید.
۳ رفتار متمایز از کودکان هنگام مراجعه به دندانپزشکی
بطور کلی کودکان هنگام مواجه با درمان دندانپزشکی سه رفتار متمایز از خود نشان میدهند :
۱ : کودکانی که با دندانپزشک همکاری میکنند
این دسته از کودکان روحیه آرام و بدون استرسی دارند و درمان آنها به خوبی و راحتی صورت میگیرد. دندانپزشک کودکان به خوبی میتواند با آنها ارتباط برقرار کند و آنها را برای یک درمان موفق راهنمایی کند.
۲ : کودکان فاقد قابلیت همکاری
این دسته از کودکان نمیتوانند با دندانپزشک ارتباط برقرار نمایند و در عین حال از انجام عملیات درمانی جلوگیری میکنند. درصورتی که کودک همکاری لازم را نداشته باشد، میتوانیم سراغ سایر روشهای درمان مثل آرامبخشی یا بیهوشی دندانپزشکی کودکان برای جلوگیری از گریه کودکان در دندانپزشکی برویم.
۳ : کودکان معلول
این دسته از کودکان ممکن است به دلیل بیماریهای ذهنی و یا عقب ماندگی ذهنی نتوانند با درمانهای دندانپزشکی کنار بیایند که با کمی ارتباط میتوان آنها را آماده درمان نمود. عموما کودکانی که دچار ناتوانی ذهنی هستند، نیاز به روشهای کنترل رفتاری دارند.
این کودکان به ۵ طیف تقسیمبندی میشوند که شامل:
۱ : کودکانی که رفتار کنترل شده دارند
این دسته از کودکان دارای نوعی کج خلقی هستند و ممکن است در جلوی میز منشی مطب یا اتاق انتظار رفتارهای خشونت آمیز از خود نشان دهند که ناشی از ترس کودکان در دندانپزشکی و اضطراب آنها میباشد. تنها کسی که میتواند با این دسته از کودکان ارتباط برقرار نماید، والدین کودکان میباشد که باید آنها را از دیگر کودکان جدا کنند تا رفتار آنها بر دیگر کودکان تاثیر منفی بر جای نگذارد.
۲ : کودکانی که رفتارهای جسورانه دارند
رفتارهای جسورانه کودکان شامل تکرار جملاتی از قبیل نمیخواهم یا دوست ندارم میباشد که با قاطعیت تمام از انجام مراحل درمان جلوگیری میکنند. این کودکان لجوج و گاهی لوس هستند که با توسل به اجبار و زور نمیتوان آنها را برای درمان آماده کرد.
کودکان جسور و مغرور خود را باخته میبینند که به اجبار به مطب آورده شدهاند، بنابراین نباید با آنها به تندی برخورد شود. در این مواقع باید با کودک همنوا شد و اگر وی از معالجات دندانپزشکی ابزار نارضایتی کرد، با او همدردی کرد اما در نهایت و با مهربانی توضیحاتی در مورد فواید درمان شرح داده شود تا از گریه کودکان در دندانپزشکی جلوگیری شود.
۳ : کودکانی که کم رو هستند
کودکان کم رو بدون حضور والدین وارد اتاق درمان نمیشوند. زمانی هم که ورود پیدا میکنند پشت سر والدین پنهان میشوند و با گریه کردن از درمان جلوگیری میکنند. این دسته از کودکان به دلیل نداشتن اعتماد به نفس، در مقابل دندانپزشک از خود رفتارهای پرخاشگرانه نشان میدهند.
برای برخورد با این قبیل کودکان باید با راهنمایی و دادن اعتماد به نفس، آنها را با خود همراه نمود. در پایان نیز در مورد راههای افزایش اعتماد به نفس به والدین توضیحات و توصیههایی ارائه شود تا از تکرار گریه کودکان در دندانپزشکی جلوگیری شود.
۴ : کودکانی که تحت فشار همکاری میکنند
در میان کودکانی که با دندانپزشک همراهی و همکاری میکنند، عدهای هستند که با عدم رضایت و از ترس و با اجبار والدین راضی به این کار شدهاند که ممکن است در حین درمان، بدن آنها بلرزد و ترس همیشگی از دندانپزشک و گریه کودکان در دندانپزشکی در وجود آنها بماند. اگر چه درمان در این مواقع با موفقیت صورت میگیرد اما تاثیرات مخربی بر روح و روان کودک بر جای میگذارد. تا جایی که ترس کودکان از دندانپزشکی تا بزرگسالی نیز ادامه مییابد. در اینگونه مواقع باید کودک را آرام کرد و با کودک رابطه دوستانه داشت تا کودک احساس خطر نکند و با رضایت کامل تن به درمان و خواستههای دندانپزشک کودک دهد.
۵ : کودکانی که با گریه وارد مطب میشوند
کودکانی که تنها واکنش آنها به درمان، گریه کردن است، دچار نوعی ترس هستند. برای از بین بردن ترس کودکان از دندانپزشکی والدین باید به کودک اطمینان دهند که دندانپزشک مراحل درمان را آغاز نمیکند. متخصص دندانپزشک کودکان یزد میتواند قبل از شروع به کار، با کودک ارتباط برقرار نماید و حتی المقدور روپوش خود را بیرون آورده تا کودک با خیالی آسوده با وی به گفتگوی بنشیند. پس از برقرار یک رابطه دوستانه میتواند از کودک درخواست کرد و زمانی که ترس کودک از بین رفت، درمان را شروع نمود.
اعتماد به متخصص دندان پزشک کودکان خبره و مجرب در این زمینه میتوان از برقراری یک ارتباط عمیق و مؤثر برای انجام خدمات دندان پزشکی و نهایتا یک آینده خوب دندان پزشکی کودک بدون گریه کودکان در دندانپزشکی مطمئن بود.
دکتر فائزه فتوحی اردکانی
ویدئو ارتباط دکتر فتوحی با کودک در دندانپزشکی
رفتار والدین در مقابل عدم همکاری کودک به هنگام مراجعه به مطب دندانپزشک چیست؟
اگر هنگام مراجعه به مطب دندانپزشکی کودک شما همکاری لازم را نداشت اجازه دهید متخصص دندانپزشکی با او ارتباط بگیرد. گاهی اوقات هر نوع صحبت با کودک از طرف والدین، علت اصلی ترس بیشتر کودکان از مطب و جلوگیری از درمان میگردد. در بعضی از مواقع ترک اتاق به درخواست متخصص دندانپزشک کودکان توسط والدین الزامی است.
آخرین دیدگاهها